Routes

Tijdens de Pink Ribbon Dam tot Dam Wandeltocht ontdek je de mooiste plekken tussen Amsterdam en Zaandam in aantrekkelijke routes over 10, 20, 27 en 42 km. Onderweg zijn stempelposten ingericht, waar je even heerlijk iets te eten of te drinken krijgt aangeboden. De posten hebben verder onder meer voorzieningen zoals zitgelegenheid, toiletten en medische verzorging.

  • Uitgebreide verzorging bij stempelposten
  • De finish in het Dam tot Dam Park in Zaandam is open tot 17.00 uur.
  • Volledig uitgepijlde routes.

Veilig wandelen
Tijdens onze wandelevenementen willen wij als organisatie een zo veilig mogelijke wegsituatie creëren voor wandelaars én andere weggebruikers. Daarom is het belangrijk allemaal hetzelfde wandelgedrag te vertonen. Wij vragen je tijdens onze wandelevenementen, zoveel en waar mogelijk, rechts te wandelen. Hierdoor kunnen we onduidelijkheid voorkomen op routes die niet volledig zijn afgesloten voor wandelaars.

Let op! Het meenemen van huisdieren (met uitzondering van aangelijnde hond) en voorwerpen zoals spandoeken, enzovoort is niet toegestaan.

Klik op onderstaande afbeelding om alle routes te bekijken: 

Route 10 km

Je start in het Dam tot Dam Park in Zaandam. Via de Panneroodstraat loop je naar het Darwinpark. Het zuidelijke deel van het Darwinpark staat in het teken van natuur en educatie, hier vind je onder andere een schooltuinencomplex, de kinderboerderij Darwinpark en Natuurmuseum E. Heimans. Daarnaast zijn er langs het Noord-Zuidpad vier thematuinen (bostuin, moerastuin, grastuin en watertuin) met kunstwerken, ontworpen door Kees Bierman. Hierna wandel je naar de Noorder IJ- en Zeedijk, waar de route aansluit op het parcours van de 20, 27 en 42 km wandelaars. Via de haven van Zaandam en langs de Zaan vervolg je samen met hen de route. Kort voor de finish kunnen alle deelnemers nog even afwijken van de route om een bezoek te brengen aan het Czaar Peterhuisje. De finish is in het Dam tot Dam Park in Zaandam, waar je met muziek wordt verwelkomd.

Verzorgingspost | Openingstijd
Vredeweg | 09.30 – 16.00

Route 20 km

Je vertrekt vanaf de Dam met bezienswaardigheden als het Paleis op de Dam, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument. Na passage door de karakteristieke Amsterdamse volkswijk de Jordaan en langs de Amsterdamse grachten, steek je het IJ over met het Buiksloterwegveer. Deze pont vaart volgens de reguliere dienstregeling. Via het Florapark komen de routes van de 20, 27 en 42 km samen bij de Buiksloterbrug. Op deze plek met haar authentieke houten Zaanse huizen, kom je terecht op het parcours van de Dam tot Damloop, wat je grotendeels blijft volgen tot en met de sfeervolle Dam in Zaandam. Er wordt alleen even van dat parcours afgeweken om langs de haven van Zaandam aan de Zaan te wandelen. De finish is in het Dam tot Dam Park in Zaandam.

Verzorgingsposten | Openingstijden
Barkpad | 08.00 – 14.00
Molenwijkpark | 08.30 – 15.00
Vredeweg | 09.30 – 16.00

Route 27 km

Je vertrekt vanaf de Dam met bezienswaardigheden als het Paleis op de Dam, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument. Hierna maak je kennis met het bruisende centrum van Amsterdam. Langs grachten, zeventiende-eeuwse herenhuizen, het Scheepvaartmuseum en vele knusse straatjes in het centrum wandel je via de Indische buurt naar de Amsterdamsebrug. Het IJ wordt overgestoken via de Schellingwouderbrug. Hierna loop je via Schellingwoude en Nieuwendam naar Amsterdam-Noord. Bij de Buiksloterbrug ontmoet je de wandelaars van de 20 km. Op deze plek met haar authentieke houten Zaanse huizen, kom je terecht op het parcours van de Dam tot Damloop, wat je grotendeels blijft volgen tot en met de sfeervolle Dam in Zaandam. Er wordt alleen even van dat parcours afgeweken om langs de haven van Zaandam aan de Zaan te wandelen. De finish is in het Dam tot Dam Park in Zaandam.

Verzorgingsposten | Openingstijden
Amsterdamsebrug | 07.30 – 12.15
Barkpad | 08.00 – 14.00
Molenwijkpark | 08.30 – 15.00
Vredeweg | 09.30 – 16.00

Route 42 km

Je vertrekt vanaf de Dam met bezienswaardigheden als het Paleis op de Dam, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument. Hierna maak je kennis met het bruisende centrum van Amsterdam. Langs grachten, zeventiende-eeuwse herenhuizen, het Scheepvaartmuseum en vele knusse straatjes in het centrum wandel je via de Indische buurt naar de Amsterdamsebrug. Het IJ wordt overgestoken via de Schellingwouderbrug, hierna wandel je een lus door Waterland. Over de Waterlandse Zeedijk waar je uitkijkt over het Kinselmeer en Markermeer. Aantrekkelijke dorpjes als
Durgerdam en Ransdorp zijn ook in deze landelijke route opgenomen. Hierna sluit je aan op de route van de 27 km en loop je via Schellingwoude en Nieuwendam naar Amsterdam-Noord.
Bij de Buiksloterbrug ontmoet je de wandelaars van de 20 km. Op deze plek met haar authentieke houten Zaanse huizen, kom je terecht op het parcours van de Dam tot Damloop, wat je grotendeels blijft volgen tot en met de sfeervolle Dam in Zaandam. Er wordt alleen even van dat parcours afgeweken om langs de haven van Zaandam aan de Zaan te wandelen. De finish is in het Dam tot Dam Park.

Verzorgingsposten | Openingstijden
Amsterdamsebrug | 07.30 – 12.15
Ransdorp | 09.15 – 12.00
Barkpad | 8.00 – 14.00
Molenwijkpark | 8.30 – 15.00
Vredeweg | 9.30 – 16.00

 

Rolstoeltoegankelijk 

Over het algemeen is de Pink Ribbon Dam tot Dam Wandeltocht rolstoeltoegankelijk. Dit zijn de eventuele delen op de route die niet direct toegankelijk zijn:
10 km  Doctor J.M. Den Uylbrug, fietspad volgen om de brug over te gaan.
20 km  Drukte in krappe straten Jordaan. Post Barkpad onverhard. Doctor J.M. Den Uylbrug, fietspad volgen om de brug over te gaan.
27 km  Amsterdamsebrug: via Insulindeweg fietspad volgen en niet via Zeeburgerdijk. Hierdoor mis je wel post Amsterdamsebrug. Hierna brug blijven volgen (Zuiderzeeweg). Schellingwoudebrug: Helemaal volgen en linksaf de Liergouw in. Daar kom je weer op het parcours. Post Barkpad onverhard. Doctor J.M. Den Uylbrug, fietspad volgen om de brug over te gaan.
42 km Amsterdamsebrug: via Insulindeweg fietspad volgen en niet via Zeeburgerdijk. Hierdoor mis je wel post Amsterdamsebrug. Hierna brug blijven volgen (Zuiderzeeweg). Schellingwoudebrug: Helemaal volgen en linksaf de Liergouw in. Daar kom je weer op het parcours. Post Barkpad onverhard. Doctor J.M. Den Uylbrug, fietspad volgen om de brug over te gaan.