Historie

Stichting Sportevenementen Le Champion staat sinds jaren bekend om het organiseren van sportevenementen in het algemeen en in het bijvonder van wieler- en hardloopevenementen. De Dam tot Damloop en de Egmond Halve Marathon zijn de bekendste evenementen die de rijke geschiedenis van Le Champion evenementen opgeleverd heeft. In 2003 ontstond het idee om, na eerder het fietsen en hardlopen tot kunst te hebben verheven, de wandelsport te 'ontdekken'. Wat in Egmond aan Zee begon met een eerste test - waaraan 2.700 'pioniers' aan de start verschenen - resulteerde in 2003 in de eerste Dam tot Dam Wandeltocht.

De achterliggende gedachte was het bieden van een extra mogelijkheid om het Dam tot Damloop parcours ook wandelend af te kunnen leggen en een weekend lang te genieten van de unieke sfeer die zo typerend is voor de Dam tot Damevenementen. Een bijkomstigheid was de nieuwe groeimogelijkheid, omdat de limiet van de Dam tot Damloop inmiddels in zicht was gekomen. De datum was snel gekozen en een Dam tot Dam weekend was geboren.

Edities

2017 - 15e editie
Aan de 15e editie deden maar liefst 16.000 wandelaars mee. Zij konden kiezen uit vijf verschillende routes: 5, 10, 20, 27 óf 42 km. Voor Pink Ribbon het officieuze goede doel van dit evenement werd een recordbedrag van €73.587,00 ingezameld, bijna het driedubbele ten opzichte van vorig jaar! Voor het Paleis op de Dam in Amsterdam namen de deelnemers aan de 20, 27 en 42 km de startstempel in ontvangst. Hierna volgde een route langs de grachten en de oversteek van het IJ naar Amsterdam-Noord. Uiteindelijk richting Zaandam. Vanaf hier volgde de wandelaars een groot deel van het Dam tot Dam parcours langs enthousiaste supporters, stempelposten met live muziek en door bewoners versierde straten. Alle wandelaars finishte in de middag in de centrale plek van het Dam tot Dam Park. Op zaterdag én zondag staat dit park in het teken van feest en overwinning voor zowel deelnemers als supporters. De dag werd goed afgesloten met live muziek, een groot terras en diverse catering om na te genieten van een sportieve prestatie.
2016 - 14e editie
In totaal hebben bijna 16.000 mensen hun wandelschoenen aangetrokken en zijn van Dam tot Dam gelopen. Er waren vijf routes waaruit de wandelaars konden kiezen: de 5, 10, 20, 27 of 42 km. In alle vroegte startte de wandeltocht voor het Paleis op de Dam in Amsterdam. In de hoofdstad die langzaam ontwaakte, namen de 20, 27 en 42 km routes de deelnemers mee door het centrum van Amsterdam, Amsterdam-Noord en uiteindelijk richting Zaandam. Hier volgden zij een groot deel van het Dam tot Damloop parcours dat ook nu vol was met enthousiaste supporters, stempelposten met live muziek en door bewoners versierde straten. In Zaandam ging later in de ochtend de 10 km en de dit jaar nieuwe 5 km van start. De 5 km is dit jaar speciaal toegevoegd, zodat ook mensen die minder mobiel zijn of beperkingen hebben de ervaring van de Dam tot Dam Wandeltocht niet hoeven te missen. De korte route bood de deelnemers ook iets extra’s: ze konden onderweg meedoen aan diverse spellen. Alle deelnemers zijn in de middag gefinisht in het hart van het Dam tot Dam Weekend: het Dam tot Dam Park. Op zaterdag én zondag staat dit park in het teken van feest en overwinning en zaterdagmiddag hebben de wandelaars de toon gezet. Onder het genot van een drankje, muziek en allerlei kramen hebben alle deelnemers volop nagenoten van hun sportieve prestatie.
2015 - 13e editie
Ruim 17.000 deelnemers gingen bij de 13e Dam tot Dam Wandelocht de uitdaging aan over vernieuwde afstanden van 10, 20, 27 en 42 km. De dag begon bewolkt en met een kleine bui, maar dat weerhield de wandelaars niet om met veel positieve energie te beginnen aan de tocht, waarbij zelfs de zon ook begon door te breken. Later in de ochtend begon de tocht van 10 km in het Dam tot Dam Park voor een rondje Zaandam. De route van de Dam tot Dam Wandeltocht bracht de deelnemers door het centrum van Amsterdam, Amsterdam-Noord en richting Zaandam waar zij grotendeels hetzelfde parcours volgden van de Dam tot Damloop. Uiteindelijk finishten de wandelaars in het feestelijke Dam tot Dam Park, het centrum van het Dam tot Dam Weekend. Bij de inschrijving van de Dam tot Dam Wandeltocht konden de deelnemers een vrijwillige bijdrage leveren aan het officiële goede doel Pink Ribbon. In totaal hebben de deelnemers € 12.500,- gehaald.
2014 - 12e editie
De ruim 17.500 deelnemers aan de 12e Dam tot Dam Wandeltocht genoten van een warme nazomerse dag, toen zij van de Dam in Amsterdam naar de Dam in Zaandam wandelden. Er werd vroeg in de ochtend gestart, zodat zij alle tijd hadden om de gekozen afstand van 9, 18, 26 of 40 km op een ontspannen manier te volbrengen. Op de verzorgingsposten werd extra rust genomen en genoten van de live muziek en diverse consumpties. Aan Stichting Pink Ribbon, het aan het evenement verbonden goede doel, werd bij de finish op de Burcht een cheque van € 14.100,- overhandigd.

Uit het jaarlijks stijgende deelnemersaantal blijkt dat het evenement steeds aan populariteit wint. Deelnemers komen ieder jaar terug en nemen meer en meer wandelmaatjes mee. Samen genieten zij van de diverse hoogtepunten van het evenement, zoals de start op de Dam voor het Koninklijk Paleis, de route langs Amsterdamse grachten, de oversteek van het IJ en de intocht via de Dam van Zaandam naar de finish op de Burcht.
2013 - 11e editie
De ruim 16.000 deelnemers aan de 11e Dam tot Dam Wandeltocht liepen met heerlijk wandelweer van de Dam in Amsterdam naar de Dam in Zaandam. De aangename temperatuur en weinig wind zorgde ervoor dat zij ruim de tijd namen voor hun tocht en ook op de verzorgingsposten onderweg gezellig bleven hangen. Het afwisselende parcours over 9, 18, 26 of 40 km bracht hen tenslotte bij de finish op de Burcht, waar zij werden gehuldigd met een unieke medaille. Aan Stichting Pink Ribbon, het aan het evenement verbonden goede doel, werd hier een cheque van € 10.800,- overhandigd. Organisator Le Champion kijkt terug op een geslaagde wandeldag.

Voor deze 11e editie schreef een recordaantal van 16.219 wandelaars in, waarvan 203 voor de 11e keer deelnamen, bijna 1.900 in groepsverband wandelden en 324 leden van Le Champion in actie kwamen. Voor deze laatste groep was er ook dit jaar een extra verzorgingspost ingericht in het Eduard Douwes Dekkerhuis in Amsterdam-Noord waar zij werden ontvangen met koffie en appelgebak.
2012 - 10e editie
Ruim 16.000 wandelaars deden mee aan de jubileumeditie van de Dam tot Dam Wandeltocht. Om het 10-jarig bestaan te vieren, werden alle deelnemers onderweg op o.a. 16.000 slagroomsoesjes bij de speciaal ingerichte verjaardagspost getrakteerd. De wandelaars die deelnamen aan de langste drie afstanden - de 18, 26 en 40 km - begonnen hun wandeling vanaf 7.00 uur voor het Paleis op de Dam in Amsterdam. Al snel werd de rest van de stad bewonderd, met hoogtepunten als de Jordaan en de bekende Amsterdamse grachten. Na de oversteek van het IJ keken de deelnemers hun ogen uit, heel Amsterdam-Noord was versierd met 12 km aan jubileumvlaggetjes, die organisator Le Champion in de week voor het evenement had uitgedeeld aan bewoners langs het parcours. Ook konden de wandelaars dit jaar weer op een extra warm onthaal rekenen in de Molenwijk en op het Zaaneiland. Op het podium in het Molenwijkpark traden diverse spetterende acts op en in het Zaanse, vlak voor de finish, was zelfs de rode loper uitgelegd voor de wandelaars.

Speciaal voor de wandelleden van Le Champion was dit jaar een extra verzorgingspost ingericht in het Eduard Douwes Dekkerhuis in Amsterdam-Noord. Hier werden alle deelnemende leden ontvangen met koffie en appelgebak.
2011 - 9e editie
De bijna 15.000 deelnemers aan de Dam tot Dam Wandeltocht hadden zich geen warmer welkom kunnen wensen. Bewoners, buurt- en sportverenigingen, iedereen langs de route liet zich van zijn beste kant zien om de wandelaars een feestelijke dag te bezorgen. De Dam tot Dam Wandeltocht, bekend om zijn gezelligheid, heeft zijn goede naam ook dit jaar weer helemaal waar gemaakt. Er was zelfs nog meer sfeer en meer muziek dan vorig jaar en overal blije gezichten. Zelfs het weer was de wandelaars gunstig gezind. De voorspelde buien bleven uit en het beetje motregen kon de pret echt niet bederven. Bij de finish op de Burcht in Zaandam was er van vermoeide of pijnlijke voeten weinig te merken. Er werd nog tot laat in de middag volop gedanst op de muziek van dj Andries.

Dat de Dam tot Dam Wandeltocht tot verbroedering leidt blijkt wel uit het feit dat wethouders, raadsleden en medewerkers van de gemeenten Amsterdam stadsdeel Noord en Zaanstad samen de route van 18 km liepen. Deze gezamenlijke activiteit vormde de aftrap voor een betere samenwerking tussen beide gemeenten. Ook zorgden zij onderweg voor een aantal verrassingsacts voor de deelnemers.
2010 - 8e editie
Wandelend Nederland kwam zaterdag 18 september massaal naar Noord-Holland om mee te doen aan de Dam tot Dam Wandeltocht. 15.203 wandelaars en nordic walkers schreven zich in voor de 8e editie. Er stonden weer prachtige routes op het programma die de wandelaars de omgeving van Amsterdam en Zaandam laten zien.

Uit het hele land deden dit jaar wandelliefhebbers mee aan de Dam tot Dam Wandeltocht. Het grootste deel kwam echter nog steeds uit Noord-Holland met als uitschieters de plaatsen Zaandam, Amsterdam, Alkmaar, Purmerend en Assendelft. Ook uit Duitsland, België en Frankrijk komen deelnemers op het evenement af. Het populairste onderdeel was ook dit jaar de 17 kilometer, niet voor niets de route die voor een groot deel het traditionele Dam tot Damloop parcours volgt. Net iets meer dan de helft van alle deelnemers wagen zich aan deze afstand van de Dam tot Dam Wandeltocht waar de vrouwen met 73% ruim in de meerderheid zijn.
2009 - 7e editie
Bijna 14.000 wandelaars werden zaterdag 19 september sfeervol ontvangen op de Burcht in Zaandam tijdens de 7e editie van de Dam tot Dam Wandeltocht. De omstandigheden waren buitengewoon uitstekend met de aanwezigheid van een heerlijk zonnetje. Naast het goede weer, genoten de wandelaars van de gezellige muziek onderweg en van de consumpties die op de stempelposten werden uitgereikt. Dit alles zorgde voor vele enthousiaste reacties na afloop.

De start van de 17 en 25 km was ingericht midden op de Dam, tegenover het koninklijk paleis. Daar stroomden de wandelaars al vroeg binnen. De nordic walkers gingen om 7.30 uur weg, gevolgd door de wandelaars om 8.00 uur. De deelnemers aan de 17 km liepen via de Jordaan naar het Buiksloterwegveer, waarmee zij het IJ overstaken om verder via een groot deel van het Dam tot Damloop parcours naar Zaandam te lopen. De 25 km wandelaars liepen vanaf de Dam langs karakteristieke Amsterdamse grachtjes verder naar Schellingwoude. Daarna via Nieuwendam naar de Buiksloterdijk waar zij aansloten bij de deelnemers aan de 17 km. De 9 km wandelaars gingen dit jaar van start vanaf de Burcht in Zaandam. Alle deelnemers finishte uiteindelijk op deze plaats, waar een ware intocht plaatsvond en waar iedereen een welverdiende medaille ontving. De sfeer was fantastisch, er was leuke muziek en er werd lekker gedanst. Het was een geslaagde dag om niet te vergeten.

De 7e Dam tot Dam Wandeltocht maakte deel uit van een weekend die in het teken stond van het 25-jarige jubileum van de Dam tot Damloop, waarbij organisator Le Champion ruim 75.000 mensen in beweging bracht met wandelen, fietsen en hardlopen.
2008 - 6e editie
De 6e editie van de Dam tot Dam Wandeltocht heeft dit jaar opnieuw voor records gezorgd. Naast het nieuwe deelnemersrecord van ruim 11.000 wandelaars was er nog nooit zoveel amusement langs de route te vinden en werden dankzij sponsors meer consumpties dan ooit te voren uitgedeeld. Honderden vrijwilligers zijn van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in touw geweest om er voor elke deelnemer een fantastische dag van te maken. De weersomstandigheden waren met een heerlijk najaarszonnetje en een temperatuur van 17 graden ideaal te noemen. De organisatie is dan ook zeer tevreden over het verloop van de wandeltochten.
2007 - 5e editie
De Dam tot Dam Wandeltocht in 2007 was een editie met een gouden randje. Naast het feit dat dit de 5e editie in een reeks was verschenen er voor het eerst ook meer dan 10.000 deelnemers aan de start. Daarnaast pakten de sponsors en Dam tot Dam Wandeltocht groots uit met consumpties langs de routes. Grote groepen wandelaars vertrokken vanaf de sfeervol ingerichte Dam in Amsterdam met een het centrum van Amsterdam in. Na de Schellingwouderbrug vond de splitsing tussen 26 en 40 km plaats. De 40 km wandelaars genoten van een prachtige lus door Waterland. De 26 en 40 km wandelaars kwamen op de Buiksloterdijk samen bij de 18 km wandelaars en nordic walkers. Het feest werd compleet in het Molenwijkpark waar live optredens de verzorgingspost en het terras de nodige gezelligheid brachten. Het laatste stuk route verliep door Zaandam, met uitzicht op de Zaan, de Dam en langs de finishlocatie van de Dam tot Damloop op de Peperstraat. Uiteindelijk kwam de finish in Sporthal De Vang in zicht. Iedereen werd hier verrast met een bronzen medaille met daarop het nieuwe stadhuis van de Gemeente Zaanstad.

Veranderingen in 2007:
- De organisatie heeft door de soms smalle paden besloten om nordic walkers uitsluitend op de 9 en 18 km te laten starten.
- Om de 40 km wandelaars genoeg tijd te geven hun tocht af te maken is besloten om de starttijd een uur te vervroegen (7.00 uur).
2006 - 4e editie
Tijdens de 4e Dam tot Dam Wandeltocht zijn meer wandelaars dan ooit van de Amsterdamse naar de Zaandamse Dam gewandeld. In totaal zijn er bijna 9.200 wandelaars van Amsterdam over drie verschillende routes naar Zaandam gewandeld. Naast een nieuw deelnemersrecord werd de amusementswaarde tijdens deze editie verhoogd door middel van een podiumprogramma georganiseerd door Opbouwwerk Amsterdam-Noord in het Molenwijkpark.

De introductie van een nieuwe 40 kilometer route door het prachtige natuurgebied Waterland-Oost met karakteristieke dorpjes als Durgerdam en Ransdorp is goed bevallen. Enkele honderden wandelaars, waaronder veel nordic walkers, waagden zich aan de nieuwe lange tocht en werden in Ransdorp verrast met een consumptie. De 18 kilometer wandelaars werden dit jaar voor het eerst niet via de Nieuwe Dijk maar via een stukje Jordaan naar de overtocht over Het IJ geleid. Volgens vele een verbetering van de route.

Nieuw dit jaar was ook de buspendel van Sporthal de Vang naar Station Zaandam NS. Door de grote hoeveelheid verkochte kaarten en op sommige momenten lange wachttijden zal deze extra service in 2007 meer aandacht krijgen in de organisatie.
2005 - 3e editie
Belangrijkste primeurs bij de 3e editie zonovergoten editie waren enkele vernieuwingen in de route. Wandelden de deelnemers van de 26 km een jaar eerder nog door 't Twiske, daar werden zij dit jaar getrakteerd op een kennismaking met het centrum van Amsterdam. De grachten, het Scheepvaartmuseum, de Wallen, de gezellige barretjes en vele knusse straatjes zijn slechts een greep uit de vele gezichten die de wandelaars op hun pad tegenkwamen. Niet via de veerpont achter het Centraal Station, die de 17 km wandelaars gebruikten, maar via de Amsterdamse brug Schellingwouderbrug staken de wandelaars van de 26 km het IJ over. De sfeervolle dijkwoningen in onder meer het dorp Schellingwoude en wederom meer bandjes langs de kant verrasten de deelnemers. Een andere belangrijke aanpassing aan de route was de situatie in Zaandam. Door het wederom toegenomen aantal deelnemers (8.325) en de Zaanse kermis was het niet langer mogelijk te finishen op de krappe Dam. Via een passage langs de Zaanse haven en de Dam finishten de deelnemers dit jaar in Sporthal Vang. Hoogtepunt daar was de intocht met de Schotse doedelzak band Drums and Pipes en de optredens in de sporthal zelf. De nieuwe Wandel Expo, georganiseerd door Run2Day, trok in de sporthal eveneens een hoop bekijks. De laatste primeur tenslotte was de afsluitende nasimaaltijd, die met ruim 350 deelnemers een groot succes was.
2004 - 2e editie
De verwachtingen voor de 2e editie waren dan ook bijgesteld ten opzichte van de primeur in 2003, geen illusies blijkens het aantal van 5.248 voorinschrijvingen. Ingespeeld op de behoeften van de wandelaar werd het programma uitgebreid met een 9 km voor degene die de 16 of 25 km iets te veel van het goede vond. In totaal verschenen er op de Dam in Amsterdam 7.000 wandelaars aan de start. Doordat ook de weergoden de Dam tot Dam Wandeltocht wederom goed gezind waren, de muziek bands voor veel sfeer zorgden en met name de wandelaars zelf er een feestje van maakten, kon de organisatie ook in 2004 terugzien op een bijzonder succesvol vervolg van een nieuwe traditie: de Dam tot Dam Wandeltocht.
2003 - 1e editie
Bij de primeur troffen de deelnemers een 16 en 25 km op het programma. De 16 km uiteraard in het verlengde van de 10 Engelse Mijl (16,1 km), die de hardlopers een dag later lopen en de 25 km met een extra lus door het rustige en prachtige Recreatiegebied 't Twiske. Als start koos de organisatie de oorspronkelijke startplaats van de Dam tot Damloop, te weten de Dam in Amsterdam. Daar waar de Dammen voor de Dam tot Damloop inmiddels te klein zijn geworden als start- en finishplaats, daar moest de capaciteit van deze locaties voor de eerste Wandeltocht wel toereikend zijn. De Dam tot Dam Wandeltocht ging hiermee terug naar de oorsprong van de hardloopwedstrijd, hetgeen in de voorinschrijving reeds 2.000 aanmeldingen opleverde.

Op de Dam Zaandam was de finish van de tocht een attractie op zich. Honderden mensen verzamelden zich op de vele terrassen rondom de Dam. Deelnemers zaten zo trots als een pauw met de verdiende medaille om hun nek heerlijk te genieten van een verfrissing in het heerlijke najaarsweer. Live muziek en de vele enthousiaste wandelverhalen maakten de sfeer compleet! Deze eerste Dam tot Dam Wandeltocht met meer dan 3.000 wandelaars was voor zowel de deelnemers, de vrijwilligers als de organisatie een groot succes en voor de organisatie het overtuigende bewijs dat Le Champion ook de wandelaar iets te bieden had.